Hus og have

Sådan vælger du den bedste gødning til din økologiske have 

At dyrke økologiske frugter og grøntsager kan være en givende oplevelse. Men det er vigtigt at forstå, at for at få mest muligt ud af din økologiske have, skal du bruge den rigtige gødning. Med et bredt udvalg af produkter på markedet kan det være forvirrende at finde ud af, hvilken der er bedst til netop dine behov. Lad os se på, hvordan du vælger den bedste gødning til din økologiske have. 

Organisk gødning vs. syntetisk gødning: Organisk gødning vs. syntetisk gødning 

Det første, du skal overveje, når du vælger gødning, er, om du ønsker et organisk eller syntetisk produkt. Økologiske gødninger stammer fra naturlige kilder som f.eks. husdyrgødning eller plantemateriale, mens syntetiske gødninger er fremstillet ved hjælp af kemiske processer. Begge typer gødning er effektive, men økologiske gødninger er ofte bedre for miljøet og giver sundere planter på lang sigt. 

Hvad har jeg brug for? 

Når du har besluttet dig for en økologisk løsning, er det tid til at tænke over, hvilke næringsstoffer din jord har brug for. Forskellige planter har brug for forskellige niveauer af kvælstof, fosfor og kalium (NPK), så det er vigtigt, at du vælger et produkt, der indeholder disse vigtige elementer i det rigtige forhold. Du kan finde disse oplysninger på etiketten på enhver gødning af god kvalitet eller online her: GroGreen. Det er også vigtigt at kontrollere, om der er andre gavnlige ingredienser i det valgte produkt, da dette kan gøre hele forskellen mellem succes og fiasko i din have! Nogle produkter indeholder f.eks. mikronæringsstoffer som jern eller zink, der kan være med til at fremme sund plantevækst og sygdomsresistens.                               

Kompostering 

Økologisk havebrug betyder ikke, at du udelukkende skal være afhængig af kemisk gødning; kompostering er en anden god måde at tilføre næringsstoffer og mineraler til din jord på uden at skulle bruge kemiske produkter overhovedet! Kompostering indebærer, at organisk materiale nedbrydes til mindre stykker, som så kan bruges som føde af planterne. Denne proces er overraskende nem – du skal blot lægge græsafklip, blade og andet affald i lag og lade det ligge i en bunke i 6-8 uger, hvorefter du vender det med få dages mellemrum, indtil det er nedbrudt til næringsrig kompost, som du kan sprede rundt i dine havebede! Det vil ikke kun give vigtige næringsstoffer, men det vil også bidrage til at forbedre jordens struktur og tekstur! 

Vis mere

Relaterede nyheder

Back to top button